Tips och råd


Om du är intresserad av att börja måla Ukrainska ägg så är det bara att sätta igång! 

Så här fint kan det bli när en 8-åring målar för första gången (med bara lite vuxenhjälp):


Det är billigt och relativt enkelt att få tag i material, hönsäggen köper du i närmaste matvarubutik. 
Försök hitta ägg utan stämpel för bästa resultat. 

Färger och verktyg som behövs kan Du skicka efter hos Ukrainian Gift Shop i Minneapolis, USA. 
Ett tips är att köpa "Egg decoration kit", jag rekommenderar "Super Color Kit w/ Delrin" som innehåller precis allt man behöver. 
"Delrin" är namnet på det lite bättre vaxverktyget, "Traditional" är billigare men inte alls lika bra. 
Jag beställer allt mitt material från Ukrainian Gift Shop, det går snabbt (mindre än en vecka) och är enkelt. Beställ antingen direkt från hemsidan eller skicka efter en katalog och faxa in din beställning. 


 

 

Personliga ägg
   Dop
   Bröllop
   Födelsedag
   Examen
   Andra presenter

Företagsägg
   Företagsägg

Julägg
  
Höns- och gåsägg

Påskägg
  
Höns- och gåsägg

Året runt
   Pärlhönsägg
   Hönsägg
   Gåsägg
   Ank- och påfågelägg

Tillbehör
   Ställ till äggen

Symbolernas 
och färgernas betydelse
   Symboler
   Färger

Hållbarhet och skötsel

Om Inger


Beställ/Kontakta Inger

Till första sidan

              

·         Färgerna bör förberedas i god tid innan de ska användas så att de hinner svalna till rumstemperatur. Följ anvisningarna på förpackningen (1 ¼  cup motsvarar drygt 3 dl). Använd vanlig vit ättika i alla färger utom orange (och ev. rosa, se förpackningen). Ättika hjälper färgen att fästa bättre på ägget. Ättika dunstar med tiden, tillsätt ny med jämna mellanrum. Håll färgerna övertäckta så att de inte dunstar bort.

·         Både urblåsta och fulla ägg kan användas, jag rekommenderar urblåsta ägg för bästa resultat. 

·         För att blåsa ur ett ägg, gör hål i både toppen och botten med en vanlig knappnål. Gör ett något större hål i toppen (ca 3-4 mm) än i botten (ca 1 mm) och blås i det lilla hålet så att äggets innehåll töms genom det större hålet. Hålet i toppen döljs när man sätter på ett hänge. Se till att händer och läppar är helt rena, hudlotion eller cerat kan påverka äggets yta så att färgerna inte fäster ordentligt. Om ej urblåsta ägg används, se till att använda färska, råa ägg. Koka inte äggen.

·         När ägget är urblåst, håll upp det mot ljuset för att upptäcka eventulla sprickor eller svaga punkter. Använd ägg med bra styrka.

·         Äggen bör vara rumstempererade för bästa resultat.

·         Skydda bordet med papper eller plast.

·         Använd en tallrik eller liknande för att lägga den varma kistkan (vaxverktyget) på.

·         Använd inte handkräm, händerna måste vara absolut rena.

·         Ha hushållspapper under ägget medan du arbetar med det.

·         Låt blyertsmärkena vara, äggets yta kan bli förstörd om man försöker sudda och det leder till att färgerna inte fäster. Oftast syns inte blyertsmärkena när man tagit bort vaxet.

·         Det finns flera sätt att hålla ägget på medan man arbetar. Tid och erfarenhet talar om vilket sätt som är det bästa för just dig. Ett väl använt sätt är att ha båda armarna på bordet, håll ägget i ena handen (gärna med stöd mot bordet) och måla med den andra handen och snurra ägget allt eftersom.

·         Låt inte kistkan ta eld. Om den börjar brinna, släck den omedelbart.  

·         Om Du använder urblåsta ägg behöver du använda något som tynger ner ägget i färgbadet, t.ex. en liten flaska eller burk med vatten i.

·         När du tar bort vaxet; håll ägget bredvid lågan och utnyttja värmen från ljuset. Håll aldrig ägget direkt över lågan, detta svärtar ägget.

·         Ska du ta bort vax från många ägg samtidigt kan du använda ugnen. Värm ugnen till ca 95 grader i 10 minuter med luckan öppen. Lägg äggen på en äggställning (kan tillverkas på egen hand eller beställas från Ukranian Gift Shop) och ställ in i ugnen. Ta ut äggen när vaxet börjar smälta. Torka av vaxet med en mjuk trasa eller hushållspapper.

·         För bästa resultat kan äggen lackas. Då är det viktigt att allt vax är borttaget. Lättast är att använda färglös klarlack på sprayflaska, det finns både blank och matt hos färghandlaren. Sätt på eventuellt hänge först så kan du hålla i det medan du sprayar och efter lackning kan du hänga upp ägget och låta det torka. Ett annat alternativ är att trä en ståltråd genom ägget (förutsatt att ägget är tomt). Eller också kan man tillverka en liten ställning av tre nålar som går upp genom en bit kartong. Använd trä och spikar för en ställlning med längre hållbarhet. Obs! Använd INTE vattenbaserad lack. Eftersom färgerna är vattenbaserade kommer en sådan lack att smeta ut färgerna på ägget!

·         Målade ägg bör hållas borta från direkt solljus eftersom färgerna kan blekas. Äggen bör ej heller frysas eller utsättas för hög värme.

·         Använd pappersaskar eller liknande för förvaring, ej plast. Förvara ej heller äggen i lufttäta omgivningar. Äggen behöver luft som strömmar runt dem.

·         Damma av äggen om så behövs med en ren och torr trasa. Vatten eller fukt skadar målningen (lackade ägg håller dock bättre både mot fukt och solljus).


Tillbaka till första sidan